Hydrochloorthiazide

30-10-2018 - Noorder Apotheek

Informatie over hydrochloorthiazide voor patiënten

Deze informatie is voor gebruikers van hydrochloorthiazide. Dit gebruikt u als plastablet, waarschijnlijk tegen hoge bloeddruk, maar het kan ook voor hartfalen of vochtophoping zijn. U kunt dit medicijn blijven gebruiken, maar er geldt wel een extra waarschuwing.
Deens onderzoek laat zien dat hydrochloorthiazide een klein verhoogd risico op twee vormen van huidkanker kan geven. Hydrochloorthiazide maakt de huid gevoeliger voor de zon. Hierdoor is de kans dat u huidkanker oploopt tijdens het zonnen iets groter. Het gaat om basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Dit zijn de soorten huidkanker die het meest voorkomen. Ook bij mensen die dit medicijn niet gebruiken. Deze vormen van huidkanker zijn goed te behandelen.

 

Waarschuwingen

Pas op met de zon en de zonnebank

Om de kans op huidkanker zo klein mogelijk te maken, is verstandig zonnen voor iedereen belangrijk. Voor mensen die medicijnen met de stof hydrochloorthiazide gebruiken is dit extra belangrijk:
• Smeer uzelf goed en regelmatig in met zonnebrandcrème.
• Draag beschermende kleding tegen de zon.
• Zoek regelmatig de schaduw op. Vooral tussen 12 en 15 uur.


Stop niet zelf

Deze twee vormen van huidkanker zijn erg vervelend, maar goed te behandelen. U kunt hydrochloorthiazide blijven gebruiken als u de adviezen volgt. Het medicijn voorkomt hart- en vaatziekten. Denkt u eraan om te stoppen met het medicijn? Doe dat dan alleen na overleg met uw arts. Het is namelijk gevaarlijk voor uw gezondheid als u zomaar stopt.

 

Adviezen


Let op verdachte plekken op uw huid

• Bij deze vormen van huidkanker ontstaat een nieuw knobbeltje op de huid, mogelijk met een korstje.


Ontdekt u een verdacht plekje op uw huid? Neem dan contact op met uw huisarts.


Heeft u huidkanker (gehad)?

Bespreek dan met uw huisarts of hydrochloorthiazide het beste medicijn voor u is.

 

Heeft u na het lezen van deze informatie vragen over uw medicijn met hydrochloorthiazide? Stel deze dan aan uw huisarts of apotheker. Of kijk op www.cbg-meb.nl .

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Typ hier jouw bericht:


Naam*
E-mailadres*
Je bericht*
Klik het vinkje aan*
Velden met een * zijn verplicht!